Imieniny: Jakuba, Stefana i Zdzisława
28 Listopad 2024

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej

 Facebook

Zmiana języka strony

Pokażwybór języka

Festyn tradycji i smaków

„Festyn tradycji i smaków”, który odbył się 2 sierpnia 2014r. przy Gminnym Ośrodku Kultury w Potęgowie, został realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013 w ramach środka 4.1. Rozwój obszarów zależnych od rybactwa z wyłączeniem realizacji operacji polegających na funkcjonowaniu lokalnej grupy rybackiej (LGR) oraz nabywaniu umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności. Celem projektu była organizacja festynu rodzinnego, który przyczyni się do promocji i kultury obszaru LSROR oraz wzmocnienia znaczenia sektora rybnego poprzez propagowanie działań zmierzających do zwiększenia spożycia ryb. Mieszkańcy gmin należących do LGR „Pojezierze Bytowskie” mogli poznać swoją kulturę i tradycję, wziąć udział w konkursach, dzięki czemu mogli się wzajemnie zapoznać i zintegrować oraz wymienić doświadczenia. Zaszczycił nas swoją obecnością Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej „Pojezierze Bytowskie” Władysław Pędziwiatr wraz z małżonką. Była to bardzo miła okazja do bliższego zapoznania się z nowo wybranym prezesem LGR. Częścią imprezy były konkursy wędkarski i kulinarny. Zawody wędkarskie nad Jeziorem w Poganicach rozpoczęły całodniową imprezę. Wędkarskie zmagania miały charakter otwarty dla wszystkich chętnych osób z obszaru LGR „Pojezierze Bytowskie”. Spośród 11 zgłoszonych osób, do zawodów przystąpiło ośmiu śmiałków. Nad przebiegiem zawodów czuwała komisja w składzie: Jerzy Waldemar Awchinieni Wójt Gminy Potęgowo i Grzegorz Kulik Prezes Związku Wędkarskiego Słupsk „Koło Potęgowo”. Zawody miały na celu upowszechnianie tradycji wędkarskiej, popularyzowanie wędkowania jako rodzaju sportu, integrację zawodników z poszczególnych gmin, a zarazem rozpowszechnianie spożywania ryb. Spośród wszystkich uczestników, największą rybę złowił Patryk Suder. Również okazy złapane przez Zbigniewa Ulaszka i Dariusza Krawca zdobyły uznanie Jury, dając im tym samym kolejno drugą i trzecia lokatę. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło na scenie przy GOK w Potęgowie. Wójt Gminy podziękował wszystkim za udział w zawodach i pogratulował zdobyczy. Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe dyplomy i gadżety promocyjne, zaś zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe. Najmłodszy uczestnik zawodów, Patryk Suder, otrzymał puchar, ufundowany przez Związek Wędkarski Słupsk- „Koło Potęgowo”. Smakowicie było na „Letniej scenie”, jak i na placu przy Gminnym Ośrodku Kultury w Potęgowie. W ramach organizacji festynu został przeprowadzony konkurs kulinarny pt. „Tradycyjna potrawa z Twojego regionu” na najsmaczniejszą i najbardziej charakterystyczną potrawę obszaru LSROR. Do konkursu zgłosiło się 5 uczestników, którzy przygotowali tradycyjne potrawy, nawiązujące historią do miejsca zamieszkania. Konkursowe potrawy oceniała komisja w składzie: Kucharz Pan Sławomir Miotk, Pan Jerzy Waldemar Awchimieni Wójt Gminy Potęgowo oraz Radna Gminy Potęgowo Pani Teresa Mazur. Pierwsze miejsce zajęły Panie z Gminnego Ośrodka Kultury w Dębnicy Kaszubskiej za zupę grzybową, drugie miejsce otrzymały pierogi przygotowane przez Panią Bożenę Gwóźdź, natomiast trzecie miejsce na podium zajęła czernina przygotowana przez KGW „Dolina Łupawy”. Wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz gadżety promocyjne. Na zwycięzców konkursu czekały atrakcyjne nagrody rzeczowe. Gratulujemy smakowitej pasji i zapraszamy na kolejne edycje konkursu. Jedną z głównych, a na pewno najbardziej smakowitych prezentacji, były pokazy kulinarne w wykonaniu pana Sławomira Miotk. Dzięki profesjonalnemu podejściu kucharza zgromadzona publiczność, co kilkadziesiąt minut mogła skosztować m.in. takich pyszności jak grillowany filet z łososia w szynce Prościutto di Parma, tatara ze śledzia, nugettsy z łososia w tortilli, zupę z ryb słodkowodnych. Na najodważniejszych czekał fartuch Szefa Kuchni i samodzielne przygotowanie potrawy na oczach zgromadzonej publiczności. Wszystkie rarytasy przygotowane na scenie były serwowane zgromadzonej publiczności. Uroczymi kelnerami po raz kolejny na naszej imprezie byli: Kacper Buba, Piotr Krasnoborski oraz Patryk Lemek. Dla miłośników rybnych potraw przez cały dzień czekał wyśmienity poczęstunek. Wszyscy goście mogli za darmo skosztować potraw rybnych, m.in. zupy rybnej z pstrąga, sałatki z makreli i tuńczyka oraz smażonego dorsza. Po całym dniu pełnym atrakcji i przepysznych dań z rybą w roli głównej, do wspólnej zabawy zaprosił zespół „Pulsar. Wspólna zabawa trwała do późnych godzin nocnych. Główną atrakcją imprezy pn. „Festyn Tradycji i smaków” były warsztaty z zakresu dziedzictwa kulturowo- historycznego obszaru LSROR, które prowadziła Agencja Turystyczno- Artystyczna Przygoda w Lęborku. Celem warsztatów była promocja obszaru objętego LSROR, promowanie obszaru działania Lokalnej Grupy Rybackiej „Pojezierze Bytowskie”, zgromadzenie wiedzy z zakresu dziedzictwa kulturowo- historycznego obszaru działania LGR „Pojezierze Bytowskie”. Podczas warsztatów mieszkańcy obszaru LSROR mogli: poznać warsztaty haftu kaszubskiego, uczestniczyć w warsztatach muzycznych związanych z tradycyjnymi instrumentami kaszubskimi, spotkać się z gawędziarzami kaszubskimi, poznać gry i zabawy związane z tradycjami kaszubskimi, zapoznać się ze zwyczajami i tradycjami kaszubskimi. Najmłodsi uczestnicy imprezy czynnie brali udział w przygotowanych przez animatorów pokazach, warsztatach haftu, puszczaniu mega baniek oraz malowaniu twarzy. Motywem przewodnim były kaszubskie elementy dekoracyjne. Podczas warsztatów kulinarnych z kuchni kaszubskiej zaprezentowano sposób przyrządzenia duszonego pstrąga po kaszubsku w kiszonej kapuście z sosem z suszonych pomidorów. Na stoiskach lokalnych artystów można było zobaczyć wszelkiego rodzaju rękodzieło, m.in. hafty, robótki ręczne, itp. W trakcie trwania imprezy kaszubska hafciarka prezentowała zarówno wykonane technika haftu kaszubskiego prace, jak i sposób ich wykonania Niewątpliwą atrakcją dla wszystkich uczestników były występy na letniej scenie przy GOK. Jako pierwszy zaprezentował się kaszubski zespół z Wierzchucina - „Nasze strone”. Dla zgromadzonej publiczności zaprezentowały się również zespoły z Gminy Potęgowo: zespół„Wiśta Wio!, który śpiewa od ponad 10 lat oraz działający przy Domu Ludowym w Żochowie zespół „Jutrzenka”. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska promocyjne przygotowane na „Festyn tradycji i smaków”, na których goście mieli możliwość m.in. spróbować domowych przetworów jak również zapoznać się z zabytkowymi eksponatami codziennego użytku. Chętnych nie brakowało na smakowite ciasta, napoje, miód i inne przysmaki. Tradycyjnie, na najmłodszych uczestników imprezy, czekały dmuchańce, stoiska ze słodkościami, m.in. watą cukrową, lodami, stoiska z zabawkami, balonami oraz wieloma innymi atrakcjami.

  • Koszt całkowity - 28 653,17 zł
  • Dofinansowanie - 19 072,81zł