INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU
Główny Lekarz Weterynarii informuje o występowaniu wysoce zjadliwej grypy
ptaków (HPAI), podtypu H5N8.
Choroba wystąpiła dotychczas u ptaków dzikich lub/i u drobiu w Polsce,
Chorwacji, Szwajcarii, Danii, Holandii, Austrii, Bułgarii, w Niemczech oraz na
Węgrzech.
Wobec powyższego hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną
ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące
ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa,
w szczególności:
1. Wstrzymać się od wypuszczania ptaków na wybieg i pozostawić je
w budynkach, w których są utrzymywane;
2. Zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
3. Nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest
utrzymywany;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym
kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków
w których utrzymywany jest drób
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii,
wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe:
drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica,
wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.
po | wt | śr | cz | pt | so | nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|