„Festyn tradycji i smaków w Gminie Potęgowo”, który odbył się 3 sierpnia 2019 r. przy Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karżnicy, został zrealizowany w ramach Priorytetu 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej” objętego Programem Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.
Celem projektu była organizacja festynu, który przyczyni się do promocji i kultury obszaru RLGD „Pojezierze Bytowskie” oraz wzmocnienia znaczenia sektora rybnego poprzez propagowanie działań zmierzających do zwiększenia spożycia ryb. Mieszkańcy gmin należących do RLGD „Pojezierze Bytowskie” mogli poznać swoją kulturę i tradycję, wziąć udział w konkursach, wzajemnie zapoznać i zintegrować oraz wymienić doświadczenia.
W ramach organizacji festynu został przeprowadzony konkurs kulinarny pt. „Tradycyjna potrawa rybna z Twojego regionu” na najsmaczniejszą potrawę rybną. I miejsce otrzymała Pani Izabela Polańska, II miejsce Pani Grażyna Gołębiowska, a III miejsce Pani Alicja Heintze. Na zwycięzców konkursu czekały atrakcyjne nagrody rzeczowe tj. robot kuchenny, sokowirówka, maszynka do mielenia. Dodatkowo został zorganizowany konkurs artystyczny (plastyczny) dla dzieci w kategorii wiekowej: 3 latki, 4 latki i 5latki. Nagrodami w konkursie były klocki LEGO. W kategorii trzylatków: I miejsce zdobyła Aleksandra Majewska, II miejsce otrzymał Oliwier Kulesik. W kategorii czterolatków: I miejsce dla Błażeja Kiezik a nagroda specjalna dla grupy czterolatków z przedszkola w Łupawie. W kategorii pięciolatków: I miejsce przypadło dla Jakuba Kąkel-Stróżyńskiego, II miejsce zdobyli Krzysztof Puchacz oraz Michał Boniecki, natomiast III miejsce zdobyli Jan Gwóźdź oraz Maja Różańska, a nagrodę specjalną zdobyła grupa pięciolatków z przedszkola w Łupawie.
Jedną z głównych, a na pewno najbardziej smakowitych prezentacji, były pokazy kulinarne wykonane przez prawdziwych mistrzów kuchni Pana Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich jednego z najlepszych na świecie specjalistów od grillowania oraz Pana Andrzeja Ławniczaka Sekretarza Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Nasi przesympatyczni kucharze przygotowali m.in. sandacza z chrzanem w sosie żurawinowym. Wszystkie przygotowane potrawy były serwowane zgromadzonej publiczności.
Niewątpliwą atrakcją imprezy były warsztaty z zakresu dziedzictwa rybołówstwa, akwakultury i morskiego dziedzictwa kulturowego dla uczestników imprezy w tym m.in. zaplatanie sieci, inscenizacja legend morskich oraz animacje ruchowe dla dzieci przy muzyce związane z powyższą tematyką.
Na naszej scenie zaprezentowały się lokalne zespoły ,,Wiśta wio" z Potęgowa oraz KGW Polanki z Karżnicy, wystąpiły również niezawodne ,,Ale babki" z Kobylnicy i wesoła grupa z Damnicy ,,Damniczanki".
Wszyscy uczestnicy byli pod wrażeniem miłej, ciepłej, wręcz rodzinnej atmosfery jaką udało się stworzyć oraz wystawców z produktami lokalnymi którzy skorzystali z naszego zaproszenia. Wierzymy, że kolejne tego typu przedsięwzięcia spotkają się z równie żywym zainteresowaniem zarówno wystawców jak również uczestników.
Serdeczne podziękowania dla: pracowników Urzędu Gminy oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Potęgowie, Kierownika CPPL w Karżnicy,Sołtysa Fabiana Kozłowskiego i całemu sołectwu Karżnica, KGW Polanki z Karżnicy, wystawcom, Pani Uli Jagodzińskiej, zespołom artystycznym, Paniom Joannie i Agnieszce Ochniak za zorganizowanie strony kulinarnej oraz naszym kucharzom za wspaniałe doznania smakowe. Firmie Pompalina za profesjonalne przeprowadzenie animacji i warsztatów dla dzieci i wszystkim uczestnikom naszej imprezy.
Dziękujemy i zapraszamy do Karżnicy na kolejne wydarzenia.